Tropische vlindertuin

In deze fraai aangelegde tuin verwondert u zich over de kleurrijke bloemen, terwijl prachtige vlinders om u heen fladderen. Voor wie goed kijkt, vindt u er niet alleen de vlinders zelf, maar ook alle andere stadia uit de levenscyclus van de vlinder. Dit is niet vanzelfsprekend, want vlinders zetten hun eitjes niet zomaar op elke plant af. Dat doen ze alleen op zogeheten “waardplanten”. Bij de aanleg van de tropische vlindertuin is hier rekening mee gehouden. Daarnaast worden er, afhankelijk van de vlinders die rondvliegen, waardplanten in pot aangeleverd. Zodra hier eitjes op zijn afgezet, worden de planten overgeplaatst naar de tropische vlinderkwekerij, waar de rupsen van dichtbij bewonderd kunnen worden.

Wat eten vlinders?

Als aanvulling op de bloemen, die als nectarbron voor de vlinders fungeren, zijn er een aantal voederplaatsen aanwezig. Hier kunnen ze terecht voor een extra bron van energie, namelijk een eigengemaakte nectarvervanger. Daarnaast zijn er vlinders, zoals de uilvlinder (Caligo memnon), die niet graag drinken van bloemen. Voor hen is er rottend fruit aanwezig. Maar waarom rottend? Tijdens het rottingsproces komen er allerlei suikers vrij, waar de vlinder veel aan heeft. Dat is echter niet het enige wat vrijkomt. Er ontstaat ook alcohol, en sommige vlinders zijn daar juist echt gek op. Soms worden ze zelfs zo dronken dat ze niet eens meer in de goede richting kunnen vliegen. Daarnaast is rottend fruit een stuk zachter, en dat maakt het makkelijker om het vocht eruit te krijgen.

Passibloemvlinder drinkt nektar

Waar komen de vlinders vandaan?

De vlinders die rondvliegen in de tropische vlindertuin zijn deels afkomstig van de rupsen uit de tropische vlinderkwekerij, maar worden voor een deel als pop geïmporteerd van andere kwekerijen in Costa Rica, Filipijnen, Maleisië, Ecuador, Zuid-Amerika en Afrika. Deze poppen worden in de ‘poppenkast’ gehangen, waar u zich kunt verbazen over alle verschillende verschijningsvormen die er bestaan. Als u geluk hebt, ziet u met een beetje geluk een vlinder uit de pop of cocon komen!