Tropische vlinderkwekerij

Het klimaat in de tropische kwekerij wordt geregeld met een speciaal ontwikkeld ventilatiesysteem. De buitenlucht wordt met dit systeem naar binnen gezogen, waarna het via diverse filters in de kweekkastjes terecht komt. Om tenslotte via de bovenzijde de kastjes weer te verlaten.

De stadia van de verschillende vlinders zijn te volgen in de kweekkastjes. Zo heeft elke vlinder zijn eigen waardplant en we kunnen dan ook zien dat de eitjes op de plant zitten. Op sommige planten zijn de eitjes door de vlinder zelf gelegd. Op andere planten ziet u gaasjes, waarin door onszelf de eitjes zijn geplaatst. Na enkele dagen kruipt hier een rups uit.

Als de rups uit een eitje kruipt eet hij een deel van de eischaal op. Hierdoor komt zijn spijsvertering op gang. De rupsen eten de bladeren van de waardplanten. Sommige rupsen zijn zo kieskeurig dat ze alleen maar bladeren lusten van één plantensoort.

Voor de oplettende kijker zijn korreltjes van verschillende groottes op de bodem van de kweekkasten te zien. Deze korreltjes (poepjes) verraden dat er rupsen in de kast zitten. Hoe groter de poepjes zijn hoe groter de rups. Probeer ze maar eens te vinden. Sommige rupsen hebben prachtige kleuren en zijn duidelijk te zien. Andere rupsen zijn zeer goed gecamoufleerd.

Een rups vervelt vijf keer om te kunnen groeien. Na de laatste vervelling verandert de rups in een pop of cocon waarin zich de vlinder vormt.

Omdat nachtvlinders in de tropische vlindertuin zich aan het zicht onttrekken, vindt u deze hier in de kweekkasten. Deze nachtvlinders komen uit prachtige poppen of cocons. Sommige cocons zijn gemaakt van wel 2000 meter draad. Veel van deze vlinders hebben geen monddelen, waardoor ze geen voedsel tot zich kunnen nemen. Zij leven van energiebronnen die in hun lijf zijn opgeslagen tijdens het rupsenstadium, afhankelijk van de soort 5 dagen tot 2 á 3 weken.

De aanwezigheid van deze vlinders wordt door de natuurlijke cyclus bepaald.

Atlasvlinders (Attacas atlas) zojuist uit de cocon gekropen
Komeetstaartvlinder (Argema mittrei)

Met een beetje geluk maakt u mee dat een vlinder uit zijn cocon kruipt. De vleugels van de vlinder zijn dan verfrommeld. De vlinder zoekt een rustige plaats op om zijn vleugels op te pompen. Hierbij hangt hij bijvoorbeeld aan een takje of de lege cocon. De vlinder pompt hemolymfe door zijn aderen in de vleugels. De vleugels nemen zo de juiste vorm en grootte aan. Dit proces duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Hierna blijft de vlinder nog een paar uur hangen om zijn vleugels te laten drogen.

De rups van de Hemelboomvlinder (Samia cynthia)

Via de informatiekaarten op de kweekkasten vindt u interessante weetjes over de verschillende vlinders. Denk hierbij aan land van herkomst en bijvoorbeeld de waardplant.

Rupsen van Europese vlinders vindt u in de Europese vlinderkwekerij.