Passiebloemvlinder Heliconius melpomene
Er zijn meerdere Heliconius soorten. Ze worden ook wel Passiebloem-vlinders genoemd omdat ze hun eitjes op de passiebloem leggen. Elke Heliconius vlinder heeft zijn eigen passiflora soort. Heb je die niet, dan kun je er ook niet mee kweken. Ze leven en vliegen het meest in de wouden langs paden en boomgrenzen. Het zijn heel rustig vliegende vlinders.
De hoofdkleur is rood-zwart met een beetje wit. De cyclus is in goede omstandigheden van een eitje – rups – pop tot vlinder in 8 weken. De vlinders leven vrij lang. Ze kunnen als 1 van de weinige soorten in de vlinderwereld naast nectar ook stuifmeel opnemen waardoor ze langer leven. Ze komen voor in delen van Midden- en Zuid-Amerika.
Morpho peleides Blue morpho
De Morpho is een graag geziene vlinder in een vlindertuin. Ze zijn fel blauw en een mooie vlinder om te fotograferen. Het nadeel is dat als ze stil zitten, de vleugels dicht doen en dan bruin zijn met ronde cirkeltjes. Als je geluk hebt, zie je ‘s morgens de vlinders de vleugels openen om zich op te warmen. Ze zijn over het algemeen niet moeilijk te kweken.
Het duurt ongeveer 10 à 12 weken voor je een nieuwe vlinder heb vanaf het eitje.
Ze leggen hun eitjes onder andere op Mucuna en Dalbergia, planten uit het geslacht Fabaceae.
Monarch vlinder Danaus plexippus
Oorspronkelijk leven ze in Noord-Amerika en overwinteren met miljoenen in bepaalde gebieden in Californië, maar vooral in Mexico en elk jaar weer op dezelfde plaatsen. Het is een makkelijk te kweken vlinder. Hij legt de eitjes op de Asclepias soorten. Voordat het uitgekomen rupsje aan de zeer giftige Asclepias gaat eten, bijt hij eerst de nerven door waar de sapstroom door loopt. Als klein rupsje kan hij dat gif namelijk niet verdragen. Als ze groter worden wel. Wanneer een vlinder van een giftige plant eet, is de vlinder ook giftig.
Uilvlinder Caligo atreus
De Caligo zijn vrij grote vlinders met een vleugelspanwijdte tot 16 centimeter. Ze zijn in hoofdzaak bruin van kleur. Ze hebben ook gele strepen aan de vleugels en aan beide kanten een mooi groot oog; vandaar ‘Uilvlinder’. Het zijn vlinders die vliegen als het schemerig is. Dan kan het gebeuren dat er zo een stuk of 6 op je af komen vliegen met een behoorlijke snelheid en op het laatste ogenblik omdraaien. Er zijn mensen die er bang voor zijn maar de vlinders doen geen kwaad. Deze vlinder heeft alleen een roltong waar ze mee kunnen likken en nectar opzuigen. Ze leggen hun eitjes op de bananenplant en kunnen daarna overgezet worden op Canna. De vlinder nuttigt sappen uit een rottende banaan of ander fruit.
Glasvleugel vlinder Greta oto
Ook wel Glasvleugelvlinder genoemd door de doorzichtige – op glas lijkende – vleugels. Om voort te planten hebben deze vlinders stoffen nodig uit andere, dode vlinders. Vooral giftige soorten, zoals Idea Leuconoe of van een Heliotroop plant. Het zijn vlinders die zich erg makkelijk voortplanten en het liever niet te warm hebben. Ze leggen hun eitjes op de Cestrum soorten. Het liefst op de Cestrum Nocturnum. Erg in trek bij fotografen om vast te leggen. Het zijn vrij kleine vlinders en kunnen in het land van herkomst per dag 12 tot 40 kilometer vliegen.
Atlasvlinder Attacus atlas
Deze vlinder leeft maar 6 dagen. Hij heeft geen mond en kan dus niet eten, maar kan wel 30 cm breed worden. Mannetjes kunnen vrouwtjes bij gunstige wind tot 4 kilometer afstand ruiken. De rupsen zijn mooi zeegroenblauw met een kort stekelig uiterlijk. Van eitje tot nieuwe vlinder duurt vrij lang, minimaal 25 weken. De vlinders hebben op de uiteinde van de voorvleugels de afbeelding van slangenkoppen. Dat is om af te schrikken, hoewel ze niets doen. De eitjes worden op verschillende planten gelegd, dat kan goed op Liguster.
Madagascar Komeetstaartmot Argema mittrei
Dit is een mooie, gele (nacht) vlinder met een beetje bruin-oranje langs de buitenkant. De 2 lange staarten zijn bij mannetjes veel groter dan vrouwtjes, tot wel 20 centimeter lang. Het zijn geen makkelijk te kweken vlinders. Ze leggen hun eitje op de Eucalyptus.
Ze hebben mooie groene rupsen die lijken op een harmonica. Deze vlinders hebben ook geen mond dus leven ook heel kort.
Brahmaea wallichii
De Brahmaea heeft prachtige rupsen met 6 lange sprieten op het lichaam. Ze vervellen 5 x en elke keer krijgen ze ook weer nieuwe sprieten. Alleen na de laatste vervelling hebben ze deze niet meer. De vlinders hebben een bijzonder, heel fijn bruin met zwart lijnenpatroon. De vlinders worden tot 16 centimeter lang. Als het meezit kun je 2 generaties kweken. De pop overwintert. De rupsen eten van de Es of Liguster.
Io moth Automeris io
Automeris soorten zien er als rups heel gemeen uit. Ze hebben hele fijne stekels op hun lijf. Sterk vergroot lijken het net kerstbomen die geweldig prikken en veel pijnlijker zijn dan een brandnetel. Je kan er 2 generaties per jaar mee kweken. Ze maken een cocon. De vlinders zijn veelal bruin of geel met rood en op de achtervleugels 2 mooie grote ogen. In de eerste 2 vervellingen leven de rupsjes bij elkaar. Daarna gaat ieder zijn eigen weg. Ze eten blad van veel soorten bomen. De vlinders zijn ongeveer 8 centimeter groot.
Gehoornde Hickoryduivel Citheronia regalis
De rups wordt ook wel de Gehoornde duivel genoemd vanwege de grote stekels die ze op hun lijf hebben. De rupsen zijn heel groot en kunnen 12 centimeter lang worden. Ze behoren tot 1 van de grootste rupsen ter wereld. De vlinders zijn warmrood met geel-beige strepen. Ze leven erg kort, ongeveer een week. Vanaf het eitje duurt het minimaal een half jaar om op te kweken tot een vlinder. De rups eet blad van de Liquidambarboom. De rupsen eten enorm veel. Daar vergissen de mensen zich altijd weer in. Je hebt erg veel blad nodig voor voldoende voeding.