Vlinders

Bij de Passiflorahoeve kweken we jaarlijks zo’n 150 verschillende vlindersoorten en daarmee zijn we de meest gevarieerde vlindertuin van de wereld! Je vindt hele kleintjes, zoals het icarusblauwtje, en de allergrootste, de atlasvlinder. De verscheidenheid aan dag- en nachtvlinders maakt het een bijzondere plek! Verwonder je over de prachtige wereld van de vlinder. Bekijk bijvoorbeeld de mooiste kleuren bij de blauwe morpho, of de beste camouflage van de eikenbladvlinder. 

Parende Eikenblad vlinders (Gastropacha quercifolia)

Het leven van een vlinder 

Voor vlinders zijn er maar een paar dingen echt belangrijk. Één daarvan is voortplanten. Elkaar vinden in het regenwoud, of waar dan ook, kan best een uitdaging zijn! Daarom hebben vlinders allerlei manieren ontwikkeld om dit makkelijker te maken. Zo maken veel vlinders gebruik van uitgesproken kleuren en patronen op hun vleugels. Dat maakt het voor een vlinder makkelijk om te zien of een potentiële partner van dezelfde soort is. Bij sommige soorten is er zelfs een verschil in kleur of patroon tussen man en vrouw. 

Als je een nachtvlinder bent, heb je alleen niet zoveel aan felle kleuren. Daarom proberen veel nachtvlinders elkaar te lokken met hoge tonen of geurstoffen, die voor mensen niet hoor- of ruikbaar zijn. Die geurstoffen worden feromonen genoemd. Op deze manier kan een potentiële partner de vlinder van wel meer dan 4 kilometer afstand ruiken. De hoge tonen, ook wel ultrasoon geluid genoemd, worden vooral gebruikt door mannetjes om vrouwtjes te laten weten dat ze op zoek zijn, maar ook om andere mannetjes te verjagen. Het geluid lijkt namelijk erg veel op dat van vleermuizen.

Dagvlinders gebruiken ook feromonen, maar deze mannetjes kunnen nogal overenthousiast zijn. Ze voelen zich aangetrokken tot alles wat beweegt, ook al is het misschien gewoon een blaadje. Als ze dan eenmaal toch een vlinder tegenkomen, moet er dán nog bepaald worden of het eigenlijk wel gaat om dezelfde soort en of het wel een vrouwtje is. Dat doen ze aan de hand van kleuren, feromonen en gedrag.

Biologisch onderzoek

Wij hebben in de zomer regelmatig contact met biologen van universiteit Wageningen die allerlei onderzoeken doen naar diverse vlinders/eitjes/rupsen.