TROPISCHE VLINDERKWEKERIJ

Kassen
In de vlinderkwekerij vind je glazen kassen met daarin tropische rupsen en hun waardplanten. Voor iedere rups is de waardplant essentieel om te kunnen leven en groeien. En voor iedere soort rups kan de waardplant anders zijn. Vaak voldoen brandnetels, maar vaak ook niet. Vandaar dat we kassen hebben die op ooghoogte zijn geplaatst. Zo kunnen wij de omstandigheden van de rups en eventueel de verpopping goed in de gaten houden.

In iedere kas proberen we bij te houden welke soort er zich bevindt en wanneer eventueel de rups is geboren, zodat we het stadium tot verpoppen goed kunnen volgen. Vaak hebben we een papiertje (post-it) opgeplakt waarop deze informatie staat. Je kunt daar de Latijnse namen vinden van de soort rups.

Volières
Enkele soorten vlinders planten zich net even iets minder gemakkelijk voort dan anderen. Vandaar dat we ook volières hebben waarin wij vlinders plaatsen met het doel om er eitjes van te krijgen. De eitjes worden rupsen en die plaatsen we weer in de kas bij een waardplant.

Stoffen kweekkassen
Hiernaast op de foto zie je ook een aantal stoffen kweekkassen. Deze hebben we neergezet voor de extra ruimte. We hebben namelijk wel glazen kassen en volières, maar die kunnen ook een keer vol zitten als het goed gaat met de voortplantingen. Dit is dus extra ruimte die we dan hebben gecreëerd. We willen natuurlijk ook zo veel mogelijk soorten opkweken. U kunt bij ons wel 90 soorten vlinders tegen komen. Deze kassen zijn tevens geschikt om vlinders in quarantaine te houden.

Tropische planten in de Tropische kas
Houd je van Orchideeën? Wij hebben een gehele muur bekleed met deze prachtige tropische plant. Die doen het nu eenmaal erg goed in de atmosfeer die voor onze vlinders ook belangrijk is.

Nieuwe aanwas
Wij proberen de tropische vlinders zo goed mogelijk te verzorgen en te beschermen tegen enige vorm van ‘bedreiging’ van buitenaf. Denk daarbij aan roofdieren (spinnen, vogels en muizen) en ziektes onder de planten. Wanneer alle omstandigheden goed zijn moet het lukken om een eitje te krijgen, waar een rups uit komt, die zich weer kan verpoppen en tot een vlinder verandert. Als dat lukt zijn we enorm blij en hopen dat we de cycles nog een keer kunnen volbrengen, als we ten minste een mannetje en een vrouwtjes vlinder hebben die elkaar leuk genoeg vinden. Mocht het niet lukken, dan zijn we genoodzaakt om nieuwe soorten in te laten vliegen. Dat gebeurt iedere twee weken vanuit diverse landen, zoals Peru, Australie, Canada, Japan en Brazilië. Dan importeren wij zo’n 200 cocons. Jaarlijks kweken wij meer dan 100 verschillende soorten vlinders.

Gekke en enge rupsen
Veel rupsen hebben stekels. Die zien er dan wat enger uit. Dat komt omdat wij hebben geleerd dat je iets met stekels beter niet kunt aanraken. Dan zou je geprikt kunnen worden. Dat is met rupsen ook zo. Niet aanraken dus. Deze beschermen zichzelf goed voor eventuele roofdieren.

Naast de harige heb je er ook met vel groene of zelfs witte huid. Dit alles heeft uiteraard een functie. Het kan camouflage zijn of de functie hebben om roofdieren af te schrikken. Maar je mag het ook gewoon mooi vinden.

Kweekkasten

Rupsen uitgelicht

Naast de prachtige tropische vlinders zijn de rupsen net zo mooi en misschien wel meer de moeite waard om te bekijken. En het gaat gemakkelijker. Ze zitten stil en eten lekker van hun waardplant. De diversiteit in kleuren is bij de rupsen net zo als bij de vlinders. Prachtig. Hieronder een fotorapportage van een deel van de rupsen die afgelopen seizoen bij ons hebben geleefd.