Passiflora’s

Bij de Passiflorahoeve vindt u de grootste collectie Passiflora’s van Europa.

Het is dus niet verwonderlijk dat er wereldwijd vele gepassioneerde verzamelaars zijn die hun weg naar de Passiflorahoeve weten te vinden want waar anders vindt u een collectie van ongeveer 500 soorten?

De Passiflora is een tropische klimplant met prachtige en (meestal) heerlijk geurende bloemen, al zijn er ook echt een paar stinkerds bij. Het is ook de waardplant voor de rupsen van zoals de zebravlinder (Heliconius charitonius) en de oranje passiebloemvlinder (Dryas julia) die wij in onze tropische en Europese tuinen hebben rondvliegen. Op dit moment hebben wij alleen voor de rupsen/vlinders al 140 Passiflora biflora’s staan.

Het totale aantal soorten komt op dit moment op zo’n 500, in aantallen hebben we echter wel 1000 Passiflora’s staan en dan tellen we de P. biflora’s niet eens mee. Bij de Passiflorahoeve zijn soorten te vinden die u nergens in Europa meer kunt vinden, daar zijn wij dan ook zeer zuinig op!

Zodra deze planten groot genoeg zijn proberen we uiteraard om ze te vermeerderen door er stekken van te nemen.

Van de botanische soorten komt 95% uit Zuid-Amerika de overige uit Azië, Australië en Noord-Amerika. Wereldwijd zijn er vele verzamelaars die ook weer nieuwe kruisingen proberen te maken. Dit doe je handmatig door voorzichtig het stuifmeel van de ene passiebloem op de stempel van de andere passiebloem te brengen. Als die poging succesvol is dan vormt zich een vrucht wanneer deze uit zichzelf los laat is de vrucht rijp. Deze vrucht zit vol met nieuwe zaden en hieruit moet dan de nieuwe hybride Passiflora plant gaan groeien, het blijft afwachten hoe de bloemen eruit komen te zien maar je hoopt natuurlijk altijd op iets bijzonders.

Passiflora bloem P, Loefgrenii corupa
Passiflora loefgrenii ‘Corupa’
Bloem van de Passiflora pura vita vii
Passiflora ‘Pura vida VII’