Plant & tuin

Bij De Passiflorahoeve vindt u een grote verzameling Passiflora’s, Fuchsia’s, Hibiscussen, en Aristolochia’s. Daarnaast zijn er ook volop Dahlia’s, Irissen en vele kuipplanten te bezichtigen.

Een uit de hand gelopen hobby

Eigenlijk begon het in 1989 allemaal met de planten. Piet Moerman ging toen de Fuchsia’s verzamelen, waarop de Passiflora’s ook volgden. “Je raakt gegrepen door de schoonheid van de planten en vooral de bloemen. Voordat je het weet, heb je een behoorlijke verzameling verschillende Passiflora’s.” Aldus Piet. En daar bleef het niet bij…. 

Uiteindelijk groeide deze uit de hand gelopen hobby uit tot een gigantische verzameling. Dankzij een wereldwijd netwerk, eigen ‘ontdekkingsreizen’ en de stimulans van vele andere geïnteresseerden bleef de plantencollectie groeien. De meeste Passiflora’s en Aristolochia’s zijn afkomstig uit Zuid-Amerika. Sommige groeien in vochtige, tropische wouden en andere op de zondoorstoofde hoogvlakten. Juist die verschillen maakt het verzamelen tot zo’n bijzondere uitdaging! 

Uitsterven

Iedere Passiflora stelt zijn eigen eisen. Sommige soorten groeien gemakkelijk onder verschillende omstandigheden, andere eisen heel strikte voorwaarden. Juist die soorten hebben het moeilijk, worden soms met uitsterven bedreigd.

Planten houden van vlinders en vice versa 

De Passiflora is ook de waardplant voor o.a. Heliconiusvlinders zoals de zebravlinder (Heliconius charitonius) en Heliconius erato. Vandaar dat het geen vreemde stap was om in 2002 de grote collectie Passiflora’s uiteindelijk te gaan combineren met het houden van tropische vlinders. Toen was er weer een hobby geboren. Dat beviel zo goed dat in 2007 is begonnen met het houden van de Europese vlinders.

Bekijk hier de geschiedenis van De Passiflorahoeve.

Aristolochia’s

Van de Aristolochia (of Duitse pijp) zijn ruim 500 varianten bekend, u vindt bij ons enkele soorten. Het uiterlijk en de kenmerken maken het tot een zeer bijzondere plant. Ze komen vooral voor in de tropen en subtropen.

Fuchsia’s

De Fuchsia (of bellenplant) kent duizenden soorten. De bloemen hebben een zeer decoratieve klokvorm. Veel soorten bloeien langdurig gedurende zomer en herfst, tropische soorten bloeien het hele jaar door.

Hibiscussen

Van de Hibiscus zijn wereldwijd ongeveer 220 soorten bekend. Van nature komt hij voor in mediterrane, subtropische en tropische gebieden over de hele wereld.

Andere kuipplanten

Passie voor planten en vlinders…. Eigenlijk alle soorten. Ook voor Dahlia’s, Irissen, Lelies en Geraniums, citrusplanten, bananenplanten enz. Bij De Passiflorahoeve kunt u van al deze soorten diverse varianten tegenkomen.