Bij De Passiflorahoeve vind je een grote verzameling Passiflora’s, Aristolochia’s, Fuchsia’s en  Hibiscussen

Een uit de hand gelopen hobby
Eigenlijk begon het in 1989 allemaal met de planten. Piet Moerman ging toen de Fuchsia’s verzamelen, waarop de Passiflora’s ook volgden. “Je raakt gegrepen door de schoonheid van de planten en vooral de bloemen. Voordat je het weet, heb je een behoorlijke verzameling verschillende Passiflora’s.” Aldus Piet. En daar bleef het niet bij….

Naast de Passiflora’s kreeg Piet ook steeds meer Aristolochia’s, planten die vanwege de vorm van hun bloemen de Nederlandse naam ‘Duitse pijp’ dragen.

Het roer om
Piet kreeg psychische problemen en nadat hij daarvoor goede hulp had gekregen ging in 2001 het roer om. Piet maakte van zijn oude hobby zijn werk. Hij en zijn vrouw Heintje bouwden een grote kas voor deze mooie planten om hiervan een zorgboerderij te maken. Werken met planten kan als helend ervaren worden. Vandaar deze opzet. Hun droom was om anderen te helpen die psychische hulp nodig hebben, zoals Piet ook nodig heeft gehad.

Uiteindelijk groeide deze uit de hand gelopen hobby uit tot een gigantische verzameling. Dankzij een wereldwijd netwerk, eigen ‘ontdekkingsreizen’ en de stimulans van vele andere geïnteresseerden bleef de plantencollectie groeien. Inmiddels dragen ze de naam van Nationale Planten Collectie, met in totaal meer dan 400 verschillende soorten Passiflora’s en zo’n 120 soorten Aristolochia’s.

De meeste Passiflora’s en Aristolochia’s zijn afkomstig uit Zuid-Amerika. Sommige groeien in vochtige, tropische wouden en andere op de zondoorstoofde hoogvlakten. Juist die verschillen maakt het verzamelen tot zo’n bijzondere uitdaging!

Uitsterven
Iedere Passiflora en Aristolochia stelt zijn eigen eisen. Sommige soorten groeien gemakkelijk onder verschillende omstandigheden, andere eisen heel strikte voorwaarden. Juist die soorten hebben het moeilijk, worden soms met uitsterven bedreigd.

Op ‘De Passiflorahoeve’ wordt geprobeerd bijzondere soorten te vermeerderen. Als dat lukt, kunnen ze uiteindelijk eventueel weer uitgeplant worden in het land van herkomst onder voor hen goede leefomstandigheden.

Planten houden van vlinders en vice versa
De passiebloemen zijn de waardplanten voor de rupsen van heliconiusvlinders zoals de zebravlinder (Heliconius charitonius) en Heliconius erato. Vandaar dat het geen vreemde stap was om in 2002 de grote collectie Passiflora’s uiteindelijk te gaan combineren met het houden van Tropische Vlinders. Toen was er weer een hobby geboren. Dat beviel zo goed dat in 2007 is begonnen met het houden van de Europese Vlinders. Bekijk de gehele tijdlijn van het ontstaan van de Passiflorahoeve zoals deze vandaag de dag te bezoeken is.

HPIM1386

Passiflora’s

Een heel bijzondere plant. Met erg uiteenlopende varianten. Bij ons vind je 400 van de 500 soorten Passiflora’s die bekend zijn. Iedere soort is uniek van kleur, formaat, bloeitijd etc.

Lees verder

Aristolochia’s

Van de Aristolochia (of Duitse pijp) is ook ruim 500 varianten bekend. Door het uiterlijk en kenmerken een zeer bijzondere plant. Ze komen vooral voor in de tropen en Subtropen.

Lees verder

Fuchsia’s

De Fuchsia (of Bellenplant) kent 100 tot 110 soorten. De bloemen hebben een zeer decoratieve klokvorm. Veel soorten bloeien langdurig gedurende zomer en herfst. Tropische soorten bloeien het hele jaar door.

Lees verder

  

Andere kuipplanten

Passie voor planten en vlinders…. Eigenlijk alle soorten. Ook voor Dahlia’s, Irissen, Lelies en Geraniums. Bij De Passiflorahoeve kun je van al deze soorten diverse varianten tegenkomen.

Lees verder

Hibiscussen

Van de Hibiscus is wereldwijd ongeveer 220 soorten bekend. Van nature komt hij voor in mediterrane, subtropische en tropische gebieden over de hele wereld.

Lees verder