EUROPESE VLINDERTUIN

Vragen over de termen? Zie woordenlijst

Onze Europese Vlindervolière, het woord zegt het al, is overdekt. Wij hebben hier een groot wit net over heen gespannen. Zodat de planten en vlinders in het klimaat leven wat ze gewend zijn. Wij hebben in deze tuin heel specifieke planten gepoot die van groot belang zijn voor diverse soorten vlinders. Omdat wij ze goed kunnen houden en ze redelijk beschermd blijven, hebben wij hele zeldzame of zelfs vlinders die er in het wild niet meer zijn. Wij proberen sluipwespen en vogels en andere mogelijke roofdieren zoals bijvoorbeeld muizen te weren. Ook houden we de kas zo veel mogelijk schoon van spinnen. Dat in combinatie met de juiste planten en ook echt wel een beetje geluk zorgt voor een prachtige verzameling Europese Vlinders.

Water in de tuin
Een kleine vijver die midden in de Europese Volière is geplaatst, zorgt voor een net wat prettiger atmosfeer en de vlinders drinken hier uit. Door de waterpartij kunnen er wat andere planten groeien die in het wild meer nattigheid nodig hebben.

Leuke wandeling
Wanneer je door deze tuin loopt, kun je de vlinders volgen die van bloem naar bloem gaan om de nectar te verzamelen die ze nodig hebben om te kunnen leven. Eitjes worden hier ook afgezet. Misschien zie je twee vlinders een paringsdans doen of ben je getuige van de voortplanting en het begin van een nieuwe generatie prachtige vlinders.

Monarchvlinders (Danaus plexippus)

Monarchvlinders

Vlinders uitgelicht

Piet Moerman, de beheerder en eigenaar van de Passifloratuin heeft een passie voor vlinders. Hij vertelt graag hoe bijzonder deze wezens zijn en heeft daarom een lijst van 5 dag- en 5 nachtvlinders gemaakt en uitgelegd wat bijzonder is aan deze soorten.

5 Europese dagvlinders

Citroenvlinder

Citroenvlinder
(Conepteryx Rhamni)

De Citroenvlinder is de langstlevende vlinder in Nederland. Hij leeft een jaar (van eitje tot en met vlinder). Het is een sterke vlinder. Ook in lichaamsbouw. De vlinder wordt geboren in juni of juli en verschuilt zich laag bij de grond. Hij komt pas weer tevoorschijn in maart als de temperatuur en zon warm genoeg is. Daarna plant hij zich voort en wordt deze vlinder vooral veel gezien langs bosranden en houtwallen. Hij legt zijn eitjes op de takken van de Vuilboom.

Rouwmantel of Koningsmantel Nymphalis antiopa

Rouwmantel
nymphalis antiopa)

De Rouwmantel is in het wild sinds 1964 niet meer gezien in Nederland. Maar hij wordt bij ons gekweekt. Het is een mooie vlinder met een staalblauwe kleur en langs de vleugelranden een witte strook. Vandaar ‘Rouwmantel’. Deze vlinder legt zijn eitjes op de Boswilg. De eitjes liggen dan heel mooi, allemaal bij elkaar rondom een niet te dikke tak. De rupsen leven bij elkaar tot de 5e vervelling en gaan dan uit elkaar en verpoppen. Ze kunnen tot 200 eitjes tegelijk leggen. De Rouwmantel wordt geboren in juni leeft bijna een jaar. Dus 1 generatie per jaar.

Keizersmantel
(argynnis paphia)

De Keizermantel is een mooie oranje met zwart gespikkelde vlinder en leeft in 1 generatie. De vlinder leeft alleen in de zomer en legt zijn eitjes overal. Ook op stammetjes van bomen of soms op de grond. De rupsen komen uit de eitjes en kruipen vaak weg onder in boomstammen en gaan het volgend voorjaar op zoek naar bosviooltjes. Ze moeten dus voor zo’n klein rupsje ver kruipen op zoek naar violenblad. Het is een vlinder die heel mooi rustig vliegt en ook een prachtige paringsbalts heeft.

Koninginnepage
(papilio machaon)

De Koninginnepage is de grootste dagvlinder van Nederland. Deze vlinder kan 3 generaties in één zomer hebben. De vlinder overwintert als pop. Het is ook een mooie kleurrijke vlinder die wel van warmte houdt. Hij komt meer voor in het Zuiden dan in het Noorden van ons land. Als je aan de mooie rupsen komt, dan komen er bij de kop twee vel oranje uitstulpingen naar buiten die een minder frisse geur afgeven. Ze eten van wijnruit, wortelblad, venkel e.d

Groot geadert witje

Groot geaderd witje
(aporia crataegi)

Het Groot geaderd witje heeft 1 generatie en leeft van half juni tot eind juli. De rupsjes komen uit en leven bij ons op de Prunis. Ze maken gezamenlijk een spinsel in het blad en blijven daar tot er volgende jaar weer blad aan de Prunis komt. De poppen zijn mooi geel met zwarte stippen. Het is een gordelpop: dat houdt in dat deze schuin omhoog zit met halverwege de pophuid nog 2 draadjes, die ook vast zitten aan een takje of waar ze op verpoppen. Deze vlinder is helaas al jaren in het wild in Nederland niet meer te zien. Het is een helder witte vlinder met een zwart dradenpatroon.

5 Europese nachtvlinders

Doodshoofd vlinder
(acherontia atropos)

Zoals de naam al zegt zie je achter in de nek van de vlinder een doodshoofd. Hij heeft 3 generaties per seizoen. De vlinders leven ongeveer 5 weken. In de natuur gaan ze bijenkasten in om honing te eten. Het is 1 van de weinige vlinders die geluid maakt; dat moeten ze doen, anders kunnen ze de bijenkast niet in gaan. Als ze geen geluid maken, worden ze doodgestoken. De rupsen zijn in 3 kleuren; geel groen en bruin. Wanneer je de rups oppakt, kunnen ze gemeen bijten. De waardplanten zijn Ligustur en Solanum soorten.

Groot Avondrood

Groot avondrood
(deilephila elpenor)

Deze vlinder heeft 1 generatie per jaar. Ze leggen eitjes op de Balsemien, Wilgenroosje,  Grote kattestaart en soms ook in een Fuchsia. Je spreekt soms mensen die een grote rups hebben in een Fuchsia. Die is van een Avondrood. De rups wordt ook wel Olifantsrups genoemd vanwege zijn uiterlijk. De vlinder is erg mooi om te zien maar vliegt helaas alleen ‘s nachts en is overwegend rose van kleur.

Kleine Nachtpauwoog vrouwtje (saturnia pavonia)

Nachtpauwoog
(saturnia pyri)

De Nachtpauwoog heeft een hele mooie rups. Hij is zeegroen met helder blauwe kroontjes op zijn lijf. De vlinder leeft kort heeft geen roltong kan dus niet eten. Hij moet als rups zoveel mogelijk energie opdoen om 1 week te leven als vlinder. Vrouwtjes vliegen minder dan mannetjes. Ze hebben een dik lijfje waar alle eitjes al compleet aanwezig zijn. In enkele dagen worden deze gelegd. Het zijn mooie vlinders die op elke vleugel een groot schijnoog hebben. Ze hebben maar 1 generatie en hebben een cocon.

Kolibrie vlinder
(macroglossum stellatarum)

Ze leggen hun eitjes op glad walstro. Het is een zomergast die in de winter weer naar het Zuiden trekt. De naam – Kolibrie vlinder – heeft hij te danken aan een Kolibrie omdat ze op dezelfde wijze, voor een bloem hangend, met de roltong nectar uit de bloem halen. Het is een nachtvlinder die heel snel kan vliegen en ook overdag te zien kan zijn.

Oleanderpijlstaart Oleander hawk-moth (Daphnis nerii)

Oleander pijlstaart
(daphnis nerii)

Het is 1 van de mooist gekleurde pijlstaarten. Licht- en donkergroen geblokt in verschillende tinten groen met wat rose. Wij kunnen ze in 3 generaties kweken. Ze komen veel voor in Italië. De rupsen zijn ook heel interessant met hun oranje pijlstaart. Als ze groter zijn hebben ze mooie blauwe schijnogen. Gemiddeld zijn nachtvlinders, wanneer ze rups zijn, kleurrijker dan wanneer ze vlinder zijn. Ze leggen hun eitjes op de Oleander of op de Vinca, Maagdenpalm.