Europese vlindertuin

We durven met een gerust hart te zeggen dat dit dit de meest unieke tuin in Europa is, want zoals deze tuin aangelegd is vindt je echt nergens anders.

Speciaal aangelegd

We hebben hier vijf verschillende biotopen gecreëerd: heide biotoop, droge biotoop, bos biotoop, moeras biotoop en een weide biotoop. Er zijn per biotoop ook verschillende grondmengsels samengesteld die specifiek daarbij passen, we hebben zelfs grondstoffen uit Italië laten komen.

Bij de aanleg van de verschillende biotopen hebben we hulp gehad van vrienden uit het buitenland want daar is zoveel kennis voor nodig dat kun je eigenlijk nooit alleen weten.

In deze tuin zie je prachtige maanstenen liggen, deze hebben echter ook meerdere functie’s. De maanstenen bevatten mineralen die de vlinders nodig hebben. Ook houden de stenen warmte vast zodat de vlinders deze de volgende morgen kunnen gebruiken om op te warmen, daarnaast kunnen ze schuilen in de gaten, kieren en kuilen. 

Het watervalletje is een fijne plek voor de vlinders om te drinken maar ook om af te koelen en natuurlijk kun je hier ook heerlijk op een van de bankjes gewoon even genieten.

Paden

Met het aanleggen van de paden hebben we uiteraard rekening gehouden met rolstoelgebruikers, ze zijn dan ook breed genoeg.

We kunnen het niet genoeg benadrukken! Let a.u.b. op, de vlinders gaan op de paden zitten om op te warmen of af te koelen. Rupsen kunnen zomaar oversteken en poppen liggen onder de grond. Als er dus van het pad afgeweken wordt kan het zomaar zijn dat u poppen dood trapt.

De grootste vijand

Het is een volière met heel fijnmazig gaas zodat er geen sluipwespen binnen komen. Tenminste dat hoopten we. Helaas is dat erg moeilijk, in Europa zijn tegenwoordig ontzettend veel sluipwespen door allerlei gekweekte varianten en die parasiteren in rupsen. Vandaar dus dat dat gaas zo fijnmazig is maar dat houdt ze niet tegen want ze ‘reizen’ ook gewoon mee op je kleding (maar ook op kinderwagens, tassen enz.)

Een sluipwesp ruikt van een paar kilometer afstand al waar de rups zich bevindt, prikt een gaatje in de rups en legt daar tussen de 10 en 30 eitjes in. Het is een cyclus die plaats blijft vinden en waar je dus niet meer vanaf komt.

Zoveel soorten vlinders, zoveel waardplanten

In de Europese vlinderkwekerij heb je al kunnen zien dat we vele soorten planten nodig hebben voor de verschillende vlinders. Hier zijn veel van die waardplanten ook weer terug te vinden want de vlinders moeten natuurlijk wel hun eitjes af kunnen zetten. Er staan er hier nog veel meer en je ziet nu planten bij elkaar uit verschillende gebieden. 

Ook hier vindt je planten in pot die extra bijgezet worden. Bijvoorbeeld een passiflora, wolfsmelk, wijnruit of liguster, soms omdat er meer voedsel nodig is maar meestal omdat we willen dat er eitjes op gelegd worden waarna de plant weer naar de vlinderkwekerij kan zodat we iets meer controle op hebben.

Daarnaast staan er ook vele planten die voorzien van nectar want de vlinders hebben natuurlijk ook voedsel nodig. Ook hebben we verschillende schuilplaatsen gemaakt voor de vlindersoorten die als vlinder overwinteren zodat die ook weg kunnen kruipen. Een aantal voorbeelden zijn de rouwmantel, kleine vos, dagpauwoog en citroenvlinder. 

Overwinteren

In de poppenkast liggen poppen om te overwinteren. Je zou kunnen denken: “en wat dan als het hard vriest in de winter”. De vorst hoort gewoon bij de natuur en daar kunnen ze prima tegen. Zolang ze koel blijven staat het proces eigenlijk stil en zodra de natuur weer warmer wordt gaat het proces in de pop weer verder. Als het dan eenmaal lente wordt, komen de vlinders eruit.

De Europese vlinders overwinteren dus op verschillende manieren. Als eitje, rups, andere soorten weer als pop en weer andere soorten als vlinder. Dat hoort gewoon bij het soort vlinder en ze blijven dat dus ook op die manier doen. Een vlindersoort die via een eitje overwintert doet dat dus jaar op jaar op die manier.