lef-left

Geschiedenis

Over Piet en Heintje Moerman, de beheerders en eigenaren van de Passiflorahoeve

Op een terrein van 1,6 hectare ofwel 16.000 m2, bij een oude Veluwse boerderij is de Passiflorahoeve gelegen. Hier wonen Piet en Heintje Moerman sinds 1983. Ze hebben 4 kinderen die hier zijn opgegroeid.

Piet en zijn vrouw Heintje beheren de Passiflorahoeve. Piet verdiende ‘vroeger’ als loodgieter de kost en Heintje werkte als huisvrouw en moeder.

Start van De Passiflorahoeve
1989: Piet begon als hobby Fuchsia’s te verzamelen en kort daarop Passiflora’s.

Ziekte
1996: Piet werd psychisch erg ziek, waardoor de aandacht voor de planten op een lager pitje kwam te staan. In 1999 heeft hij uiteindelijk een therapeut gevonden en is Piet gelukkig weer beter kunnen worden.

Zorgboerderij
2001: Piet nam samen met Heintje het besluit om een zorgboerderij op te zetten en mensen te helpen die ook psychisch ziek zijn. Er werd besloten om een grote kas te bouwen en daar planten in te zetten voor de dagbesteding van de toekomstige cliënten van de zorgboerderij.

Kassen
2001: Er is een tunnelkas neergezet voor de meer Tropische planten. Zo staan ze wel semi-buiten, maar worden ze in de zomer beschermd tegen het Hollandse klimaat en ongewenst ongedierte. In de winter moet alles wel weer naar binnen in de Tropische kas.

2002: In een tijdelijke kas werd begonnen met Tropische vlinders omdat er nu eenmaal voldoende waardplanten waren (Tropische planten). Van het een komt dan het ander.

2003: De zorg begon nu te lopen en de mensen konden vanaf nu werken met vlinders en planten.

2004: De Passiflorahoeve kreeg het keurmerk ‘Nationale collectie Passiflora’ van de SNP (Stichting Nationale Plantencollectie). Een kroon op ons harde werk.

2005: Start met het realiseren van de grote kas.

2006: De grote kas was gereed en het  geheel werd officieel geopend door Burgemeester Robbertsen van de Gemeente Ede. Het keurmerk ‘Nationale collectie Aristolochia’ ontvangenvan de SNP.

2007: We hebben een vlindervolière gebouwd om met Europese vlinders te beginnen.

2009: Als enige in Europa een Tropische vlinderkwekerij opgestart.

2010: Een Europese vlinderkwekerij als ook een presentatieruimte waar 60 personen in kunnen is in dit jaar gerealiseerd.

2012: De Passiflorahoeve is ook dierentuin geworden.

2013: Realisatie van kantoor, kantine en gespreksruimte voor cliënten.

2014: We hebben een stuk kas leeggehaald waar zomers groepen mensen kunnen worden ontvangen. In totaal kunnen binnen 150 mensen zitten en op het terras hebben we zeker wel 70 zitplaatsen. Daarnaast is in dit kalenderjaar een speeltuin voor kinderen aangelegd.

Dankzij cliënten en de vele vrijwilligers alsook donateurs en bedrijven hebben we dit kunnen realiseren.

2015: Vlinder- en Insecten Buitentuin aangelegd. Deze en de andere vlindertuinen zijn gezamenlijk officieel geopend op vrijdag 29 mei, door mr. C.G. van der Staaij, Fractievoorzitter van de SGP. Ook zijn er in de Buitentuin 4 steigerhouten banken onthuld. Hierop staan de namen van de vrijwilligers die vanaf het eerste uur bij de bouw van de Passiflorahoeve betrokken zijn geweest.

Sinds het voorjaar van 2015  kun je bij Piet terecht voor 1 op 1 behandelingen.

leaf-right